כתבות חזרה לרשימה
האגודה למלחמה בסרטן מזהירה את הציבור מפני שיזוף במיטות שיזוף

האגודה למלחמה בסרטן מזהירה את הציבור מפני שימוש במיטות שיזוף, המסוכן באותה מידה כמו חשיפה לאור השמש. מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה- סגולה הגורמת בטווח הארוך לנזקים בריאותיים מצטברים. חשיפת יתר לקרינה זו עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים, ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור ומלנומה. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי אין "שיזוף בטוח", אין שיזוף "ללא סכנה" ואין "שיזוף בריא". כל חשיפה לקרינה ממיטת שיזוף, היא כמו חשיפה לשמש, מסוכנת, מזיקה ובלתי הפיכה.

במאי 2004 אישר בית הנבחרים של מדינת קליפורניה בארצות הברית הצעת חוק, בקריאה טרומית לפיה ייאסר על קטינים מתחת לגיל 18 להשתמש בשירותי מכוני שיזוף במדינה. האגודה לדרמטולוגיה בקליפורניה ואיגוד המנתחים הדרמטולוגיים, אשר תומכים בהצעת החוק מאשימים את מכוני השיזוף באחריות לחלק ממיליון מקרי סרטן העור החדשים שמתגלים מדי שנה בארה"ב.

נכון להיום על אף פניות חוזרות ונשנות של האגודה למלחמה בסרטן למשרד לאיכות הסביבה ולמשרד הבריאות לא קיים בישראל מערך פיקוח על מכוני שיזוף, ושימוש במיטות שיזוף. 

על תהליך השיזוף 
 
שיזוף הוא סימן לכך שהעור נפגע מקרינת שמש מופרזת והוא מנסה להגן על עצמו. לדעת מומחי האגודה למלחמה בסרטן, שימוש במיטות שיזוף במכוני שיזוף מסוכן באותה מידה כמו חשיפה לקרינת השמש, ופוגע בעור, משום שמיטות השיזוף פולטות קרניים אולטרה סגולות. שיזוף מתרחש כאשר העור מייצר כמויות גדולות של פיגמנטים (צבעים), כדי להגן על עצמו מחשיפה מסוכנת לקרניים אולטרה-סגולות. חשיפת יתר לקרניים אלה עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור. 

גם שיזוף חד פעמי במיטת שיזוף מזיק    
 
גם שיזוף חד פעמי במיטת שיזוף כרוך בחשיפה לקרניים אולטרה-סגולות, ולכן קיימת סכנה של כוויות מדרגה ראשונה ומדרגה שנייה, ושל נזקים מיידים, חמורים, בדומה לנזקים הכרוכים בחשיפה לשמש. כמו כן, לעיתים החשיפה לקרינה במיטות שיזוף גדולה יותר מהחשיפה לקרינת השמש, מאחר ובעת שיזוף במיטת שיזוף ממעטים מאוד להימרח במסנני קרינה המגנים על העור, אותם נהוג למרוח בזמן השהיה בחוף הים או בבריכה. יתרה מזאת, מאחר ומיטות שיזוף אינן פולטות חום (כמו בשיזוף בשמש) עור הגוף נותר קריר למגע ולכן המשתזפים אינם מודעים לחשיפה המוגברת, אותה אינם מרגישים.

שיזוף במיטת שיזוף מסוכן ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך. במיוחד חשוב לדעת כי מי שעורו בהיר ואינו מקבל גוון שזוף משהיה בשמש לא יצליח להשתזף גם במכון שיזוף, ועלול לגרום לעצמו נזק בלתי הפיך. 

מהי מיטת שיזוף    
 
קרינה אולטרה-סגולה היא קרינה בלתי מייננת המשתרעת בין אורכי גל של 100 עד 400 ננומטר. קרינת השמש היא המקור הטבעי לקרינה זו, אולם ניתן להפיק אותה באופן מלאכותי על ידי מנורות ומכשירים שונים. מכשירים שונים המשמשים בתעשיית הריתוך, הדפוס ומעבדות המחקר פולטים קרינה אולטרה סגולה בעוצמה בלתי מבוטלת וכן נורות בהן נעשה שימוש ברפואה לצרכי פוטותרפיה (ריפוי באור). כמו כן נעשה שימוש במנורות מסוגים שונים הפולטות קרינה אולטרה סגולה באופן מלאכותי באורכי גל אשר לעיתים גבוהים מ - 100 עד 400 ננומטר, ומשמשים אך ורק לצרכי שיזוף. 

על מיטות השיזוף במכונים    
 
המתקן הנפוץ ביותר במכוני שיזוף הוא מיטת שיזוף דמוית צדפה. הלקוחות שוכבים על משטח זכוכית פלאסטית, כאשר קרני אור מוקרנות מעל ומתחת לגופם. רבים ממתקני השיזוף הישנים השתמשו במקורות אור שהפיקו קרניים אולטרה- סגולות מסוג B (UVB), שבעצם "שרפו" את העור. לאחר שהיצרנים הבינו כי ללקוחות נגרם נזק בריאותי, החלו בעלי המכונים להשתמש במיטות שיזוף שהפיקו בעיקר קרניים אולטרה סגולות מסוג A (UVA). חלק מהמכונים טוענים כי מתקן כזה הוא בטוח. עם זאת, למרות שהקרניים מסוג A שורפות פחות את העור מהקרניים מסוג B, נראה ממחקרים כי הן עלולות לגרום לסרטן העור או לנזק למערכת החיסונית. 

הוכח קשר בין מיטות שיזוף לסרטן    
 
בדצמבר 2004, פירסמה המועצה למלחמה בסרטן האוסטרלית, נייר עמדה עם הצהרה של פרופ' דוויד היל יו"ר ועדת המחקר הלאומית בנושא נזקי השמש. בנייר העמדה נכתב כי מיטות שיזוף יכולות לפלוט קרינת uv חזקה פי חמש מאשר קרינת השמש באמצע היום. המועצה למלחמה בסרטן האוסטרלית פועלת בתחום זה להעלאת המודעות לנזקי מיטות השיזוף ולהגברת ההגבלות באמצעות חקיקה, במיוחד בנושא - הגבלת הגישה למיטות שיזוף לקטינים מתחת לגיל 18.

מחקר נוסף שהתפרסם בשנת 2003 בבריטיש ג'ורנאל דרמטול - British Journal Dermtol, נמצא כי מדי שנה, בבריטניה, כ- 6% ממקרי המוות הנגרמים כתוצאה ממלנומה, התרחשו בעקבות שימוש במיטות שיזוף. חשיפה לקרני uv (הנפלטות גם ממיטות שיזוף) בכל גיל, ובמיוחד בגיל הצעיר (16-30 הגיל בו נערות רבות משתמשות במיטות שיזוף) עלולה להיות הגורם לשינוי במוטציה ממנה, יתכן, ותתפתח בעתיד מלנומה.

ממחקר נוסף שנערך בארצות הברית ופורסם בשנת 2002 באתר ה – NRPB (National Radiological Protection Board) עולה כי אנשים אשר השתמשו במכשירים לשיזוף מלאכותי יפתחו סוגים שונים של סרטן עור בסבירות גבוהה יותר מאשר אלה אשר לא ביקרו מעודם במכוני שיזוף. בסיכון גבוה יותר נמצאות נשים צעירות, כאשר אצלן הסיכוי לפתח גידול ממאיר עולה ב 20% בכל עשר שנים של שימוש במיטות שיזוף, לפני גיל 56. המחקר מערב 1500 אנשים בין הגלאים 25 ו -74 החיים ב ארה"ב. תוצאות המחקר הראו כי אנשים אשר דיווחו על שימוש במיטות שיזוף היו בסיכון גבוה פי 2.5 לפתח Squamous Cell Carcinoma מאלה אשר אף פעם לא השתמשו במכשיר, ובסיכון גבוה פי 1.5 לפתח Basal Cell Carcinoma מאנשים שלא השתמשו אף פעם במיטות השיזוף. 

נזק לעיניים    
 
מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) דרש בשנת 1997 ממכוני שיזוף להורות לכל הלקוחות לחבוש משקפי מגן. אולם עצימת העיניים, חבישת משקפי שמש רגילים, או שימוש בכדורי צמר גפן, אינם מהווים הגנה מספקת על הקרנית מפני עוצמת הקרניים במתקני השיזוף. חשיפה ארוכת טווח לאור השמש עלולה גם היא לגרום לנזק לעיניים, אולם אנשים נוטים יותר לשים לב כאשר עפעפיהם נשרפים באור השמש. תחת קרניים אולטרה-סגולות מלאכותיות, העור נשאר קריר למגע. בנוסף לכך, עוצמת הקרניים המשמשות במיטות שיזוף חזקה הרבה יותר, ומזיקה הרבה יותר לעיניים, מאשר זו של קרני השמש. (ראו גם סעיף אחרון בפרק הבא).  

מהם הטיעונים בעד שיזוף במכוני שיזוף   
 
הטיעון כי "ניתן להשיג שיזוף עמוק לאורך כל השנה, באמצעות קרני UVA בטוחות, נוחות ועדינות" אינו מדוייק שכן קיימים שני סוגים של אורכי גל לקרניים אולטרה-סגולות. הקצרות (UVB) עלולות ל"שרוף" את שכבת העור החיצונית והארוכות (UVA), חודרות עמוק יותר מתחת לעור, ועלולות לפגוע ברקמת העור הפנימית. חשיפה ארוכת טווח לשמש ולמקורות מלאכותיים של קרניים אולטרה-סגולות מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן עור.

הטיעון אודות "מראה שזוף כל השנה ללא תופעות הלוואי של שיזוף בשמש" אינו מדוייק שכן החשיפה לקרניים במיטות השיזוף מגבירה את נזקי השמש, משום שקרניים אולטרה-סגולות מחלישות את העור, ויכולת העור להירפא פוחתת. חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ללא הגנה נאותה, גורמת גם להזדקנות מוקדמת של העור. שיזוף יוצר עור פגום שנוטה יותר לקמטים ולהתדלדלות מאשר עור לא שזוף. במשך הזמן, ניתן יהיה להבחין בשינויים לא רצויים במראה העור. מומחים בנושא טוענים כי עור הנראה יבשושי, מקומט או פגום בגיל צעיר יחסית, הוא תוצאה של חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות בזמן ההתבגרות.

הטיעון כי מדובר על שיזוף "ללא סכנת חשיפה או כוויות" אינו מדוייק שכן בין אם מקור השיזוף הוא בקרני השמש ובין אם הוא בקרניים מלאכותיות, מחקרים מראים כי שילוב של חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ושימוש בתרופות מסוימות, גלולות למניעת הריון, תכשירים קוסמטיים או סבון, עלול להאיץ את היווצרותן של כוויות בעור, פריחות וכד'. בנוסף, מיטות שיזוף עלולות לגרום למחלות עור שכיחות, כמו שלבקת (הרפס).

הטיעון כי "מאחר ואין אור מסנוור חזק, אין צורך במשקפי שמש או במשקפי מגן" אינו מדוייק שכן מחקרים מראים כי חשיפה מוגזמת לקרניים אולטרה-סגולות עלולה לפגוע ברשתית העין. חשיפה מוגזמת עלולה ל"שרוף" את הקרנית, וחשיפה חוזרת במשך שנים עלולה לשנות את מבנה האישון, כך שהוא מיטשטש ומפתח יירוד (קטרקט). ללא טיפול, יירוד עלול לגרום לעיוורון.

הטיעון כי "באמצעות שיזוף במיטת שיזוף ניתן לקבל ויטמין D" אינו מדוייק שכן מחקרים מראים כי אכן, לקרני השמש השפעה חיובית וקליטתן על פני העור מסייעת להפיכת ויטמין D, בעל החשיבות הרבה בהחדרת הסידן לעצמות, מצורתו הבלתי פעילה לצורה הפעילה. אולם!!! די בחשיפה של 2- 3 דקות ביום לאור השמש כדי לייצר את הכמות היומית הדרושה של ויטמין D. ילדים שגדלו בארצות אירופה ולא נחשפו במידה הנדרשת לאור השמש סבלו בעבר מרככת העצמות. השיפור המשמעותי שחל בעשורים האחרונים בתזונה המערבית, הכוללת בין השאר גם החדרה מכוונת של ויטמין D למגוון רחב של מוצרי מזון (מזון תינוקות, לחם, מוצרי חלב) הביאה להיעלמות המחלה.  

אם למרות הכל החלטת להשתזף במכון שיזוף, להלן אמצעי הגנה עליהם יש להקפיד   

הגבלת החשיפה על מנת למנוע כוויות – אם משתזפים במיטת שיזוף, יש לברר אם היצרן או המכון ממליצים על הגבלת החשיפה בהתאם לסוג העור.

יש לתכנת את מתקן השיזוף כך שיכבה אוטומטית או יאותת עם תום הזמן המומלץ לחשיפה. יש לזכור כי זמן החשיפה משפיע על דרגת ה"הישרפות" ולקחת בחשבון את הגיל. מחקרים מראים כי ילדים ובני נוער סובלים יותר מנזקי החשיפה מאשר מבוגרים וחשיפה בגיל צעיר עלולה לגרום לנזקי עור מוקדמים.

יש להרכיב משקפי מגן להגנה על העיניים – לברר אם המכון מספק משקפי הגנה ולוודא שהמשקפיים מכסים את כל העין, ושהמכון מחטא אותם לאחר כל שימוש, על מנת למנוע הידבקות במחלות עיניים.

יש להתחשב במצב הבריאותי של המשתזף/ת - אם המשתזף/ת סובל/ת מזאבת (לופוס), סכרת, או רגיש/ה לשלבקת (הרפס), שיזוף מלאכותי או שיזוף מהשמש עלול להחמיר את המצב. בנוסף, אם המשתזף/ת נוטל/ת תרופות מסוימות, כגון אנטיהיסטמין (נגד אלרגיה), משככי כאבים או גלולות למניעת הריון, עורו/ה עלול להיות רגיש יותר לקרניים אולטרה-סגולות.
רצוי שהמכון ינהל רישום עדכני על מצבו הרפואי של כל לקוח, כולל תרופות שהוא נוטל, וכו'.
למותר לציין כי חולי סרטן בעת טיפול קרינתי או כימותרפי צריכים במיוחד להימנע מחשיפה כלשהי לקרניים אולטרה-סגולות. 



מתוך: האגודה למלחמה בסרטן